یاور همیشگی امام (ره)

 

خمین را با “خمینی” هایش می شناسند. شهری کوچک که همواره خاستگاه مردان بزرگ بوده است، به بزرگی امام خمینی و دیگر یاران خمینی اش که عظیم ترین انقلاب قرن را رقم زدند. خمین با نام همین مردان در حافظه تاریخی ما ثبت شده است.

سه دهه پس از ولایت معمار انقلاب، این شهر کوچک گهواره ای شد برای رشد و بالندگی عالم و مبارز انقلابی دیگری به نام ” آیت الله حیدر علی جلالی خمینی ” وی در سال ۱۳۱۱ هجری شمسی در شهر خمین دیده به جهان گشود. پدرش مردی با اخلاق و تقوا بود. وی در سنین کودکی به مکتب خانه رفته و به فراگیری قرآن پرداخت، سپس تعلیمات ابتدایی خود را در دبستان شهر خود ادامه داد. او هم مثل سایر طلبه های خمین از همان بدو ورود به حوزه علمیه زادگاهش، پیرو راه امام خمینی (ره) بزرگ شهرشان بود و پس از گذراندن دوره مقدماتی دروس حوزوی راهی قم شد. وی از دهه ۳۰ شمسی وارد حوزه علمیه قم شد.

آیت الله جلالی خمینی به عنوان چهره ای انقلابی که مورد وثوق امام خمینی (ره) بود از سال ۱۳۴۰ فعالیت های دینی و مبارزات انقلابی خود را آغاز و با روحیه ای مثال زدنی تاکنون به حمد و توفیق الهی در سنگر دفاع از اسلام و انقلاب از هیچ کوششی دریغ نورزید.

دلسوزی، تلاش و کوشش ایشان در طول بیش از هفتاد دهه در کنار تجربیات ارزشمند ایشان در کنار برقراری رابطه صمیمی و دوستانه با قشرهای گوناگون جامعه به خصوص جوانان، دانشجویان و طلاب و علی الخصوص علمای عالیقدر بر کسی پوشیده نیست.

در آن زمان که معمار کبیر انقلاب دار فانی را وداع گفت و سکان هدایت انقلاب در دستان توانمند فرزانه حکیم و مدبر زمان، حضرت آیت الله خامنه ای دامه برکاته سپرده شد، آیت الله جلالی خمینی با بینشی هوشمندانه و در سایه تعهد و ایثار، گام در مسیر رهنمودهای مقام عظمای ولایت گذاشت و با علاقه و اخلاصی که نسبت به رهبرش داشت همراه با روحانیون شهر تهران با بصیرتی دین مدار و انقلابی، به امید فردایی شکوفاتر برای تحقق اهداف انقلاب اسلامی ایران و با تلاش خستگی ناپذیر با همیاری روحانیون صدیق و کوشا و مردم مومن و متدین و همگام با مسئولین لشگری و کشوری با حضوری موثر لحظه ای از آرمان های انقلاب دست بر نداشت.

اما در این راه پر خطیر، خدایش به او توفیق داد تا با صبر در نومیدی، فداکاری در سکوت، خدمت بی نان، خوبی بی نمود، مناعت بی غرور، فضائی دلنشینی را برای کسب علم و دانش ایجاد نموده تا در سایه توفیقات الهی و در ظل توجهات حضرت بقیه الله الاعظم امام زمان ارواحنا له الفداء در مسیر تحقق اهداف متعالی مکتب انسان ساز اسلام گامی ناچیز اما اساسی بردارد.

در این راه به پاس تقدیر و تشکری ناچیز بر آن شدیم تا با یادآوری نکته هایی از زندگانی و گفته هایی از گوشه ای از فعالیت های ایشان از مقام شامخ این عالم گرانقد  تجلیل بعمل آوریم.

اما بدون شک جایگاه و منزلت ایشان اجل از آن است که در مقام قدردانی از زحمات بی شائبه ی این عالم مجاهد و بزرگوار با زبان قاصر و دست ناتوان مطلبی بنگاریم.

اما بر حسب وظیفه و از باب ” مَن لَم یَشکُرِ المُنعِمَ مِنَ المَخلوقینَ لَم یَشکُرِ اللهَ عَزَّوَجَلَّ. ” از عالم جلیل القدر استاد جلالی خمینی از صمیم قلب تشکر کرده و از همکاری صادقانه و کوشش خالصانه ی ایشان در راستای اهداف اسلام و انقلاب و تربیت نیروهای ارزشی اسلام و انقلاب تقدیر و تجلیل نموده و در همین جا فرصت را مغتنم شمرده تا با تقدیر و تشکر از جناب حجت الاسلام والمسلمین حاج آقا علی اکبری رییس مرکز رسیدگی به امور مساجد و جناب حجت الاسلام و المسلمین آقای کرمانی مسئول مرکز رسیدگی به امور مساجد شرق تهران و سایر مسئولین کشوری و لشکری که با برپایی همایشی در مورخ ۱۹/۱۰/۹۵ به مناسبت رونمایی از جلد هفتم مجموعه کتاب های “گنجینه اخلاق” اثر استاد جلالی خمینی این فرصت را به ما داده تا به وسع خود از مثام شامخ ایشان تجلیل نماییم و مراتب تشکر و امتنان خود را اعلام نموده و از خداوند متعال توفیق سلامتی و موفقیت روز افزون را برای آن عزیزان مسئلت نماییم.

جمعی از طلاب حوزه علمیه شرق تهران

 

فعالیت های تحصیلی و علمی آیت الله جلالی
  • عزیمت به شهر قم

آیت الله جلالی خمینی تحصیلات ابتدایی خود را در شهر خمین گذرانده و مقداری از دروس مقدماتی حوزه را در آن شهر به اتمام رساندند. ایشان پس از اینکه مقدمات تحصیلی خود را در شهر خمین گذراندند به اتفاق پدر مرحوم آیت الله غلامرضا رضوانی (ره) که بعدها از اعضای فقهای شورای نگهبان قانون اساسی شد، ایشان را از خمین به شهر مقدس قم آوردند و از همان ابتدا او را به خدمت امام خمینی (ره) برده و به ایشان معرفی نمودند.

امام (ره) بواسطه آنکه آیت الله جلالی خمینی و آیت الله رضوانی اهل خمین بودند و خانواده آنان را از نزدیک به خوبی می شناختند، همواره آنها را مورد لطف و محبت خود قرار می دادند.

این دیدار کوتاه که آیت الله جلالی خمینی هنوز هم آن را یکی از موهبت های خداوند به خود می داند، نقطه آغاز امام (ره) با یکی از نزدیک ترین و فعال ترین شاگردانش در راه پیروزی انقلاب اسلامی بوده است. پس از این دیدار، امام خمینی (ره)، آیت الله جلالی را برای پیشرفت در درس حوزوی با فرزند ارشدش حاج آقا مصطفی (ره) آشنا کرده تا زمینه های آشنایی و نزدیکی این عالم مبارز با بیت امام (ره) در همان سنین نوجوانی فراهم شود.

  • تحصیلات در قم

آیت الله جلالی خمینی در مدت ۱۶ سال حضورش در حوزه علمیه قم در محضر استادانی چون آیت الله العظمی بروجردی (ره)، امام خمینی (ره)، آیت العظمی سبحانی، علامه طباطبائی (ره) بهره های فراوانی بردند. همچنین آیت الله جلالی خمینی دروس سطح و معالم را خدمت آیت الله العظمی سبحانی، مطول را خدمت آیت الله العظمی تبریزی (ره)، مکاسب را نزد آیت الله العظمی مشکینی (ره) ورسائل را خدمت آیت الله شیخ اسدالله اصفهانی و کفایتین را نزد مرحوم آیت الله سلطانی (ره) خواندند. همچنین آیت الله جلالی خمینی منظومه سبزواری را خدمت آیت الله حاج آقا رضا صدر و قوانین را در خدمت اخوی ایشان آقای موسی صدر تلمذ نمودند.

ایشان پس از پایان دوره سطح در درس خارج فقه مرحوم آیت الله العظمی بروجردی (ره) مرجع عالیقدر شیعه به مدت سه سال شرکت نمودند و امتحان خارج هم در درس آیت الله بروجردی دادند. چون در آن زمان هنگامی که می خواستند به طلبه ها شهریه ای بدهند از طلبه هایی که در درس ایشان شرکت می کردند، امتحانی می گرفتند تا ببینند طلبه ها درس ایشان را متوجه می شوند یا نه. ایشان با شرکت در امتحان فوق و قبولی در آن امتحان شهریه ای برای وی مقرر گردید. آیت الله جلالی خمینی هم زمان با حضور در درس آیت الله بروجردی (ره) در درس فقه و اصول حضرت امام خمینی (ره) شرکت نموده و هم چنین در دروس فلسفه علامه طباطبائی کتاب (اسفار و شفاء) شرکت نمودند و تعدادی از دروس سطح را در شهر مقدس قم تدریس فرمودند.

ارتحال حضرت آیت الله جلالی خمینی

مرحوم آیت الله جلالی خمینی عمر پر برکت خود را در مسیر اعتلاء کلمة الله و ترویج معارف اهل بیت و اسلام ناب صرف می نمود و بعد از سال ها مجاهدت در تاریخ ۱۴  بهمن ۱۳۹۹ دعوت حق را لبیک گفت و مضجع شریف ایشان در جوار مرقد مطهر مراد خویش بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی رضوان الله تعالی علیه در صحن مرحوم آیت الله شهید حاج آقا مصطفی خمینی میباشد.

غفر الله لنا و له و حشره الله مع الاولياء و الصديقين

برای مطالعه دقیق تر زندگینامه معظم له فایل pdf زیر را دانلود کنید

pdf-کلیک کنید